• Hos oss på Eriksgården handlar det mesta om bär! Vi odlar jordgubbar, hallon, björnbär och blåbär runt gården. Bären kan man äta på vår populära bärbuffé, handla i vår gårdsbutik eller plocka själva. På vår innergård har vi även en stor lekplats för både stora och små. Välkommen!

    • UPPTÄCKA
     På vår gård kan man leka, utforska och lära sig mer om vår bärodling. Något för alla!

    • ÄTA
     Hos oss kan man välja något från à la carte, äta bärbuffe eller bara en enkel fika.

    • HANDLA
     Förutom våra bär som man själv kan plocka eller köpa, finns det något för alla i vår gårdsbutik.

 • Webbshop
 • Om Oss
 • Kontakt
 • Engelska
0

Om Oss

Eriksgården är en släktgård som idag drivs av 11:e generationen. På gården odlas det gott om bär och den är ett populärt besöksmål.
På Eriksgården odlar vi bär som ni kan handla, plocka själv eller äta på vår goda bärbuffé. Vi odlar jordgubbar, hallon, björnbär och blåbär. Idag är det vi, Maria och Rickard som driver gården. När våra gäster besöker oss väljer en del ett snabbt besök i butiken och andra väljer att spendera en hel eftermiddag, äta en god hamburgare, självplock och leka i lekparken.

Eriksgården, en gård i ständig utveckling

Dåtid

Sedan 1600-talet har samma familj bott på den plats där Eriksgården ligger idag. Då bodde Hans Persson med sin fru Bolla på gården men det var Kronan som ägde fastigheten vilken Hans arrenderade. År 1707 köpte greve Piper från Högestad gods gården av Kronan men lät de som bodde på gården fortsätta arrendera. Arrendet av gården fortsätter fram till 1927 då Nils Nilsson får möjlighet att köpa loss gården.

1975 tog Nils-Erik och Anna-Karin Nilsson över gården efter Erik och Ann-Marie Nilsson. Då användes stallarna till grisar och kor, det fanns även 15 hästboxar. Men Nils-Erik och Anna-Karin valde att fokusera på grisarna så både kor och hästar avvecklades.

Fram till 1987 var det traditionellt jordbruk med svinproduktion på gården. Det året planterades de första jordgubbsplantorna, ca 0,5hektar och har sedan dess blivit en allt större del av gårdens verksamhet. Med en bärproduktion ökade behovet av att ha ett namn på gården. Gården fick namnet Eriksgården eftersom Nils-Eriks far hette Erik.

Med vikande priser på fläskkött och en större bärodling togs beslutet under mitten av 00-talet att avveckla svinproduktionen. Då stod stallarna tomma och de 3 systrarna som växt upp på gården som den 11:e generationen, Charlotta, Åsa och Maria kom med idéen att de ville starta restaurang och gårdsbutik i de gamla stallarna. Gårdsbutiken öppnade hösten 2009 och restaurangen öppnade våren 2010.

Nutid

2014 tog den 11:e generationen över gården i form av den yngsta systern Maria och sin sambo Rickard. Sedan dess har innegården byggts till med en lekpark, 2 glasverandor, en stor pergola och en större gårdsbutik. 2013 serverades ca 2000 bärbufféer och ca 4000 besökte gården. Varje år är det fler som hittar till Eriksgården och 2018 serverades 39 000 bärbufféer och ca 
70 000-80 000 besökte gården. Till denna verksamhet jobbar ca 20 stycken säsongsanställda.

Bärproduktionen består idag av jordgubbar, hallon, björnbär och blåbär på ca 20 hektar. Huvuddelen, ca 15 hektar odlas i tunnlar. Tunnlarna har en mängd olika fördelar. Bland annat kan vi förlänga vår säsong och vi plockar jordgubbar från mitten av maj till början/mitten av oktober. Vidare blir även kvalitén betydlig bättre i tunnlar då plantor och bär inte utsätts för regn. Att odla i tunnlar gör också att vi kan använda biologiskt växtskydd så som till exempel rovkvalster.

Framtid

För att möta våra gästers och kunders krav samt önskemål på vår gård och våra produkter, jobbar vi ständigt med nya tankar och idéer på hur vi kan bli ännu bättre. Vi är lyhörda och lyssnar alltid på förbättringsåtgärder från er. Vissa saker kan vi genomföra medan vissa inte alltid är praktiskt genomförbara. 

Utveckling är viktigt för oss så vi kan skapa en ännu bättre gård.
För att kunna erbjuda dig Klarnas betalmetoder kan vi i kassan komma att dela dina personuppgifter i form av kontaktuppgifter och orderinformation med Klarna, för att Klarna ska kunna bedöma om du kan välja betalmetoderna, samt för att anpassa dem för dig. Dina personuppgifter som delas behandlas enligt Klarnas egen dataskyddsinformation.
close