• Hos oss på Eriksgården handlar det mesta om bär! Vi odlar jordgubbar, hallon, björnbär och blåbär runt gården. Bären kan man äta på vår populära bärbuffé, handla i vår gårdsbutik eller plocka själva. På vår innergård har vi även en stor lekplats för både stora och små. Välkommen!

    • UPPTÄCKA
     På vår gård kan man leka, utforska och lära sig mer om vår bärodling. Något för alla!

    • ÄTA
     Hos oss kan man välja något från à la carte, äta bärbuffe eller bara en enkel fika.

    • HANDLA
     Förutom våra bär som man själv kan plocka eller köpa, finns det något för alla i vår gårdsbutik.

 • Webbshop
 • Om Oss
 • Kontakt
0

Eriksgården spettkaksbageri

Lite historia

I maj 2020 tog vi över spettkaksbageriet i Sjöbo efter Rita och Jörgen Vollmer. Idag bakar Anna spettkakor hela året, allt från vår minsta spettkaka ”mini” på 50g till stora 5 tjogs kakor till bröllop. Jörgen har med stor passion och ett bra tålamod lärt Anna att göra spettkakor på precis samma sätt som han och Rita gjort i många år. Spettkakan är ett hantverk och ett kulturarv vi vill ska få leva vidare i Skåne! 
Vår bagare Anna har testat sig fram och hos oss kan du nu köpa spettkakor med smak av jordgubb, hallon/lakrits, fläder och viol!
Spettkaksbageriet startades av Kehlmeiers 1929, som drev det fram till 1960 då Elsa och Bill Lönnmarker tog över. De drev det framgångsrikt och fick spettkakan känd inte bara i Skåne utan i hela världen då de slog världsrekord med en kaka som mätte 3,85 meter. Denna bragd gav Bill en plats i Guinness Rekordbok 1986 och rekordet står sig än idag.
I spettkaksbageriet bakar vi även våra goda äggvitemaränger som finns på bärbuffén samt att köpa i vår butik på Eriksgården och hos en del av våra återförsäljare.
I vår gårdsbutik på Eriksgården finns sortimentet nedan. Det går även bra att beställa dessa spettkakor i webbshopen. Vill du beställa en större spettkaka eller få kontakt med Anna på bageriet ring 0416-14118 välj 5, du kan även maila till bestallning@eriksgarden.nu

Priser

50 g (1-2bitar) - 79 kr
200 g (6-8 bitar) - 119 kr
400 g (16-20 bitar) - 299 kr
850 g (ca 40 bitar) - 519 kr
Hel bit (100 g) - 79 kr
Bräckpåse (200 g) - 119 kr
Maränger i olika smaker (110 g) - 69 kr

Önskar du beställa en större kaka eller en kaka med krage till bröllop, dop eller någon annan större sammankomst beställer du det genom att ringa till vårt bageri 0416-14118, välj 5, eller skicka ett mail till bestallning@eriksgarden.nu

Spettkaka 1,5 tjog (55 bitar) - 699 kr
Spettkaka 2 tjog (75 bitar) - 899 kr
Spettkaka 3 tjog (100 bitar) - 1199 kr
Spettkaka 5 tjog (130 bitar) - 1699 kr

Beskrivning och tillagning:

En smet bestående av bland annat ägg, potatismjöl och socker ringlas mycket sakta under gräddningen på ett roterande spett framför öppen eld, värmeelement eller gasollågor. Proportionerna mellan ingredienserna brukar vara en väl bevarad hemlighet och varierar mellan varje bageri.

Då det tar flera timmar att baka en spettekaka är det ett tungt arbete att sköta kakan och det krävs flera personer till det. Därför bakar få bagerier idag över öppen eld. Endast någon enstaka finns kvar i Skåne och priset på de spettekakorna är högre.

Om en kaka är bakad över öppen eld syns detta ofta på färgen. Spettekakan får en djupare gul färg som skiljer sig från den ljusgula som är vanlig på "fabriksbakade" spettekakor. Smaken är också ofta kraftfullare och en viss röksmak kan anas.
Den färdiga spettekakan dekoreras med kristyr. Färgen på kristyren har lokala variationer liksom utseendet på spettekakan. På Österlen brukar man ha små spetsiga toppar som sticker ut från spettekakan och ofta rosa och grön kristyr. I norra Skåne har man endast vit kristyr i regel och inga toppar. Just topparna är speciella för Österlen medan färgen på kristyren kan variera från by till by även inom samma del av Skåne. Kakan är mycket torr i konsistensen och om man vill bevara denna torrhet bör kakan förvaras lufttätt.

Spettekaka, spettkaka (eller på skånska: "spiddekauga" eller "spiddekaga") är ett bakverk och räknas som en skånsk specialitet. "Skånsk spiddekauga" är ett geografiskt skyddat livsmedelsnamn inom EU. Den måste alltså tillverkas i Skåne för att få bära namnet.
För att kunna erbjuda dig Klarnas betalmetoder kan vi i kassan komma att dela dina personuppgifter i form av kontaktuppgifter och orderinformation med Klarna, för att Klarna ska kunna bedöma om du kan välja betalmetoderna, samt för att anpassa dem för dig. Dina personuppgifter som delas behandlas enligt Klarnas egen dataskyddsinformation.
close